Dupkala a Portík sa stali kandidátmi na dekanov fakúlt PU

26.03.2007 Prešov

Prešov 26. marca (TASR) - Rudolf Dupkala a Milan Portík sa stali dnes kandidátmi na dekanov Filozofickej a Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. Rozhodli o tom voľby členov akademických senátov (AS) oboch fakúlt.
Obidvaja sú súčasnými dekanmi spomínaných fakúlt. Kým Dupkala mal protikandidáta v historikovi Petrovi Švorcovi a vyhral nad ním v pomere 13 ku 5, tak Portík bol jediným kandidátom.
Dnešným aktom pokračoval \"supervolebný rok\" na PU, ktorý vyvrcholí v máji voľbou kandidáta na rektora PU.
Zo súčasných ôsmich fakúlt PU sa v tomto roku nevolia čelní akademickí hodnostári na dvoch - manažmentu a športu, keďže sú najmladšími súčasťami 10 rokov existujúcej PU a vznikli len pred dvoma rokmi. Uskutočnili sa už voľby kandidátov na dekanov fakúlt zdravotníctva a humanitných a prírodných vied. V prvom prípade sa ňou stala doterajšia dekanka Anna Eliašová, v druhom takisto doterajší dekan Ivan Bernasovský. Kým Eliašová nemala protikandidáta, Bernasovský úspešne súperil o dôveru s Vladimírom Dudinským.
Voľby v neskorších termínoch sa ešte uskutočnia na dvoch teologických fakultách PU - pravoslávnej a gréckokatolíckej.
Celouniverzitný AS sa zišiel dnes na svojom poslednom zasadnutí v tomto funkčnom období. Schválil dodatok k zásadám volieb členov AS PU, podľa ktorého prebehnú ešte doplňovacie voľby v tzv. deviatom volebnom okrsku, čo je celouniverzitné pracovisko. Po nich by mal mať AS namiesto súčasných 24 až 27 členov. Dnes sa konalo posledné kolo volieb členov AS PU na poslednej z ôsmich fakúlt PU - na filozofickej. AS v novom zložení bude vyberať kandidáta na rektora PU. V súčasnosti je v prvom funkčnom období rektorom PU filozof František Mihina. Ako dnes predseda AS PU Ján Mojdis oznámil, do nového AS PU nekandidoval.
 

Vyberte región

mark